ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

18/09/2015
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ

Αγαπητοί φίλοι των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, κυρίες και κύριοι.
Είναι με ιδιαίτερη χαρά που σας καλωσορίζω και σας ευχαριστώ για την παρουσία σας στην σημερινή Διάσκεψη Τύπου, την οποία οργανώνει η Παγκύπρια Οργάνωση Νεφροπαθών ο κύριος εκφραστής και συμπαραστάτης των ασθενών τελικού σταδίου νεφρικής ανεπάρκειας.
Δυστυχώς ζούμε σε μια κοινωνία όπου πρυτανεύει το προσωπικό κέρδος το συμφέρον των λίγων, και όταν το πρόβλημα δεν είναι μέσα στο σπίτι μας τότε οι περισσότεροι σφυρίζουμε αδιάφορα, ξεχνούμε δυστυχώς ότι το σημερινό πρόβλημα υγείας του διπλανού μας πιθανόν αύριο να είναι και δικό μας πρόβλημα. Ας σκεφτούμε μόνο το ότι η ευδαιμονία είναι συλλογικό αγαθό.
Τα προβλήματα που ταλανίζουν τους νεφροπαθείς είναι πάρα πολλά, θα σας τα απαριθμήσω όσο πιο συνοπτικά γίνεται.
1. Είμαστε μια κατηγορία ασθενών που χρειαζόμαστε συνεχή παρακολούθηση, παρακολούθηση αλλαγής σωματικού βάρους, αναπροσαρμογής σε τακτά χρονικά διαστήματα της φαρμακευτικής μας αγωγής, αξιολόγηση της καρδιαγγειακής μας κατάστασης. Στο Γενικό νοσοκομείο Λευκωσίας αρχίζουν οι βάρδιες αιμοκάθαρσης η ώρα 5,πμ και τελειώνουν συνεχόμενα μέχρι η ώρα 1,00 μ.μ τις επομένης. Οι Ιατροί νεφρολόγοι μετά τις τρείς το απόγευμά δεν εργάζονται. Υπάρχει ο on call ιατρός ο οποίος για να έρθει πρέπει να συμβεί κάποιο περιστατικό. Αντιλαμβάνεστε ότι οι δύο τελευταίες βάρδιες δεν έχουν γιατρό με αποτέλεσμα οι ασθενείς να αναγκάζονται να έρχονται στο νοσοκομείο και την επομένη το πρωί, σημειώστε ότι οι περισσότεροι είναι ηλικιωμένοι με κινητικά προβλήματα. Αντιλαμβάνεστε ότι οι γιατροί μας έχουν βεβαρημένο φόρτο εργασίας διότι επωμίζονται τους ασθενείς των αιμοκαθάρσεων, τους εξωτερικούς ασθενής, και τους εσωτερικούς ασθενείς του νεφρολογικού θαλάμου.
2. Στο νοσοκομείο Παραλιμνίου δεν υπάρχει μόνιμος ιατρός νεφρολόγος και επισκέπτεται το νοσοκομείο δύο φορές την εβδομάδα ιατρός από το νοσοκομείο Λάρνακας. Σε περίπτωση έκτακτου περιστατικού αναγκαστικά ο ασθενής, να μεταβεί στο νοσοκομείο Λάρνακας, αν προλάβει φυσικά. Τους καλοκαιρινούς μήνες έχουμε αρκετούς επισκέπτες από ευρωπαϊκές χώρες τους οποίους δεν μπορούμε να περιθάλπουμε, τη στιγμή που εμείς σαν ευρωπαίοι πολίτες απαιτούμε όταν επισκεφτούμε τις χώρες τους να μας προσφέρουν την ανάλογη θεραπεία. Ζητούμε επειγόντος τη στελέχωση του νοσοκομείου Παραλιμνίου με μόνιμο νεφρολόγο. Το έχουμε ζητήσει επανειλημμένα αλλά το πρόβλημα μένει άλυτο.
3. Στη αιμοκάθαρση Πάφου ο χώρος είναι ανεπαρκής, τα μηχανήματα αιμοκάθαρσης είναι το ένα δίπλα στο άλλο στενάχωρα με αποτέλεσμα σε περίπτωση έκτακτου περιστατικού πχ. καρδιακού επεισοδίου πράγμα σύνηθες στη αιμοκάθαρση, το νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό δεν θα είναι σε θέση να αντιδράσει άμεσα και καθοριστικά. Η στελέχωση από μόνο ένα ιατρό νεφρολόγο δεν είναι αρκετή για να φέρει εις πέρα το δύσκολο έργο που έχει να επιτελέσει. Σημειώστε ότι το 2011 η αρμόδια αρχή ενέκρινε ότι η Πάφος χρειάζεται άμεσα τουλάχιστον 2 ιατρούς. Στο νοσοκομείο Πάφου εξυπηρετούνται 60 ασθενείς αιμοκάθαρσης συν οι τουρίστες επισκέπτες και ακόμα 70 μεταμοσχευμένοι και οι εξωτερικοί ασθενείς.
4. Στην προσπάθεια ευαισθητοποίησης του κοινού για τη δωρεά οργάνων είχαμε για ένα χρόνο αλλεπάλληλες συναντήσεις με τον τέως υπουργό υγείας για τη διεξαγωγή καμπάνιας. Δημιουργήθηκε έντυπο και οπτικο ακουστικό υλικό, έγιναν προσπάθειες εξασφάλισης των αναγκαίων κονδυλίων από τον ΟΠΑΠ Κύπρου. Αναμέναμε ότι τέλος Σεπτεμβρίου η ενημερωτική καμπάνια θα ξεκινούσε δράση. Δυστυχώς μέχρι στιγμής το όλο θέμα έχει μπει στο ράφι, έχει απομακρυνθεί η λειτουργός που χειρίζεται το θέμα χωρίς να ενημερωθούμε για το τι μέλη γενέσθαι . Για εμάς η ευαισθητοποίηση στη δωρεά οργάνων είναι υψίστης σημασίας γιατί πολλοί από εμάς πεθαίνουν σε αναμονή ενός πολυπόθητου μοσχεύματος.

Έχουν προκηρύξει προσφορά για την αιμοκάθαρση 30.000.000 χωρίς ΦΠΑ. Σε αυτή περιλαμβάνονται μηχανές αναλώσιμα και όλος ο εξοπλισμός των RO Reverse osmosis ( του συστήματος νερού) των διασωληνώσεων και των πάνελ μέσα στην μονάδα κάθε αιμοκάθαρσης στην Κύπρο. Σημειώνεται ότι τα συστήματα νερού των Γ.Ν. Λευκωσίας και Πάφου εγκαταστάθηκαν το 2014 με χρήματα που χορήγησε ο ΟΠΑΠ Κύπρου μετά από συναντήσεις και παρακλήσεις της οργάνωσης μας και την βοήθεια του Υ.Υ.
Θα θέλαμε ακόμη μια φορά να ευχαριστήσουμε τον ΟΠΑΠ Κύπρου για αυτήν την πολύτιμη πρόσφορα τους προς εμάς διότι μας έχουν δόση την δυνατότητα να κάνουμε καλύτερη αιμοκάθαρση, ( μέθοδος on line ).
Στο νοσοκομείο Αμμοχώστου και Λάρνακας εγκατασταθήκαν το 2012.
Το πιο παλιό εν σύγκριση με τα άλλα είναι της Λεμεσού το οποίο είναι το 2010.

Η ζωή τους είναι για 10 χρόνια, και με καλή συντήρηση μπορεί να φτάσουν και τα 15 χρόνια Δηλαδή τα συστήματα νερού είναι αρκετά καινούρια, ενός, τριών και πέντε ετών αντίστοιχα και η αντικάσταση τους στοίχισε ένα αξιοσέβαστο ποσό χρημάτων. Τον νέο λοιπόν αυτό εξοπλισμό κάποιοι αποφάσισαν να τον ξηλώσουν γεγονός που κρίνουμε ως σπάταλη Δημοσίου χρήματος.

Πρακτικά για να γινεί αλλαγή όλου του εξοπλισμού θα απαιτηθεί χρόνος περίπου ενός μηνός αν και οι υπεύθυνοι δίνουν περιθώριο στην προσφορά για να γίνει αυτό σε δυο εβδομάδες , κάτι που είναι πρακτικά αδύνατο. Και όλα αυτά γίνονται διότι μας λένε πρέπει να σπάσει το υφιστάμενο μονοπώλιο. Και λέω εγώ στα 7 χρόνια που θα διαρκεί αυτή η προσφορά δεν θα ονομάζεται μονοπώλιο;
Σε ερώτηση τι σκοπεύουν να κάνουν τον υφιστάμενο καινούριο εξοπλισμό η απάντηση μονό για την Λευκωσία ήταν ότι θα τον αφήσουν να εξυπηρετεί τις ανάγκες του χημείου ισχυρισμός τουλάχιστον αστείος διότι το σύστημα νερού της Λευκωσίας παράγει 3 χιλιάδες λίτρα την ώρα και το χημείο χρειάζεται 50 λίτρα, δηλαδή θα μεταφέρουμε ένα κουβά χώμα με ένα φορτηγό. Δικαιολογία για να μην διαμαρτυρηθεί ο ΟΠΑΠ Κύπρου διότι η χορηγία είναι δική του.

Το σκεπτικό είναι ότι μετά το τέλος της αποπεράτωσης της νέας μονάδας στην Λευκωσία θα παραμείνει η υφισταμένη μονάδα επίσης σε λειτουργιά για να φιλοξενήσει τους ασθενείς Λεμεσού και Πάφου

Και διερωτώμαι αγαπητοί μου πως θα είναι εφικτό να έρχονται οι ασθενείς της Λεμεσού και της Πάφου 3 φορές την βδομάδα στην Λευκωσία για την θεραπεία τους την στιγμή που οι περισσότεροι είναι ηλικιωμένοι με κινητικά προβλήματα και κάποιοι διαμένουν σε χωριά έξω από τις πιο πάνω πόλεις. Επίσης πολλοί ασθενείς μεταφέρονται στην μονάδα αιμοκάθαρσης από τους συγγενείς τους. Άπλα θα ταλαιπωρούμε τους ασθενείς και τις οικογένειες τους. Το κόστος μεταφοράς μας είναι πάρα πολύ μεγάλο ακόμη και τώρα που πηγαίνουμε στις αιμοκαθάρσεις τις επαρχίας μας.
Και να μην ξεχνάμε την ταλαιπωρία 4 ωρών στην αιμοκάθαρση βρισκόμαστε σε άθλια κατάσταση. Πως θα μπορέσουν οι συν ασθενείς μας να επιστρέψουν στις πόλεις τους;
Αλλά και ποιοι θα παρακολουθούν τους ασθενείς αυτούς την στιγμή που το υφιστάμενο προσωπικό δεν φτάνει για τους ασθενείς του Γ.Ν. Λευκωσίας.

Σχετικά με τα αναλώσιμα ο επιτυχών προσφοριοδότης για 7 χρόνια θα προσφέρει τα ίδια φίλτρα και γραμμές που καταχωρήθηκαν στην πρόσφορα ανεξάρτητα αν το εργοστάσιο που αντιπροσωπεύει μέσα από έρευνα στην πάροδο του χρόνου θα βελτιώνει τα αναλώσιμα. Δηλαδή εν ολίγοις η τεχνολογία θα προχωρά και εμείς θα μένουμε στάσιμοι για 7 χρόνια με ότι αυτό συνεπάγεται. Η μόνη περίπτωση αλλαγής των υλικών αυτών θα είναι εφικτή μονό αν το ίδιο το εργοστάσιο έχει διακόψει την παράγωγη των συγκεκριμένων υλικών που έχουν κατοχυρωθεί.

Και ερχόμαστε στο τέλος να αναλύσουμε τα 30.000.000 χωρίς ΦΠΑ
100 Μηχανές, Αναλώσιμα, Εξοπλισμός (συστήματα νερού) Διασωληνώσεις και Πάνελ

Εμείς ως Παγκύπρια Οργάνωση Νεφροπαθών λέμε ότι την στιγμή που ο υφιστάμενος εξοπλισμός συστήματος νερού είναι καινούριος τότε το πιο απλό είναι η αντικατάσταση μόνο των 100 μηχανών αιμοκάθαρσης Παγκύπρια.
Λοιπόν αν έβγαιναν για προσφορά μόνο για μηχανές θα στοίχιζε με απλά μαθηματικά μετά από έρευνα της Οργάνωσης και με κόστος 15.000 ευρώ ανά μηχανή ένα σύνολο 1.500.000. Τα αναλώσιμα στον χρόνο κοστίζουν 2,500,000 επί 7 χρόνια σύνολο 17.500.000 δηλαδή συνολική δαπάνη 19.000.000.

[πίσω]

 

 
 
 
Copyright ponrenal.org All rights reserved
FOLLOW US