Αντρ. Μιχαήλ: Οι νεφροπαθείς αναμένουν να λειτουργήσει σύντομα η νέα μονάδα αιμοκάθαρσης
Η λειτουργία της αναμένεται πιθανόν τον ερχόμενο Νοέμβριο, ωστόσο και πάλι δεν καλύπτει πλήρως τις υφιστάμενες ανάγκες
Σε αναμονή για τη λειτουργία της νέας μονάδας αιμοκάθαρσης στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας βρίσκονται εδώ και μήνες οι νεφροπαθείς. Ενώ η καινούργια αίθουσα είναι έτοιμη από καιρό, ο εξοπλισμός, δηλαδή οι νέες μηχανές αιμοκάθαρσης, δεν ήταν διαθέσιμες. Το προηγούμενο χρονοδιάγραμμα έκανε λόγο για λειτουργία της μονάδας τον προηγούμενο Μάιο. Τώρα αναμένεται να λειτουργήσει τον ερχόμενο Νοέμβριο, αφού η κατακύρωση της προσφοράς δόθηκε τελικά αρχές καλοκαιριού στην εταιρεία που ήδη υπήρχε συνεργασία και πληρούσε τα κριτήρια.
Η ιστορία μετρά από το 2014 και για την όλη καθυστέρηση, όπως αναφέρει στο Ygeia-News ο πρόεδρος της Παγκύπριας Οργάνωσης Νεφροπαθών (ΠΟΝ), «ευθύνεται η Ηλεκτρομηχανολογική Υπηρεσία, η οποία κατοχύρωσε την προσφορά σε εταιρεία που δεν τηρούσε τα κριτήρια. Αυτό έγινε επανειλημμένα, με αποτέλεσμα κάθε φορά να προσφεύγουμε στην Αναθεωρητική Αρχή Προσφορών. Γεγονός που μας κόστισε χρόνο και βρεθήκαμε σήμερα να είμαστε στο περίμενε. Πριν περίπου 3 μήνες η προσφορά για τις νέες μηχανές κατακυρώθηκε στην εταιρεία που πληρούσε τα κριτήρια. Αναμένουμε τώρα η εν λόγω εταιρεία να προμηθευτεί τα απαραίτητα εξαρτήματα και η μονάδα να είναι έτοιμη πιθανόν τον Νοέμβριο. Για εμάς η ευθύνη είναι ότι δεν τηρήθηκαν οι προδιαγραφές από την αρχή της διαδικασίας και δινόταν η προσφορά σε εταιρείες που δεν πληρούσαν τα απαιτούμενα κριτήρια».
Ο κ Μιχαήλ ανέφερε ότι ενώ από πλευράς του το Υπουργείο Υγείας έκανε ότι μπορούσε, οι διαδικασίες δεν ήταν κομμάτι δικό του. «Πραγματοποιήσαμε συναντήσεις με τον Υπουργός Υγείας, αλλά δεν ήταν στο χέρι του η όλη εξέλιξη, καθώς τα τμήματα που ασχολούνται με αυτά τα θέματα, δεν υπάγονται στο υπουργείο του».
«Ευτυχώς η εταιρεία που θα αναλάβει την ανανέωση μηχανών τεχνητού νεφρού, θα φροντίσει να τοποθετηθούν οι μηχανές παγκύπρια με τέτοιο τρόπο ώστε να μη χρειαστεί κάποιοι ασθενείς να μετακινούνται σε άλλες πόλεις για να υποβληθούν σε αιμοκάθαρση», σημείωσε ο πρόεδρος της ΠΟΝ.
Οι υφιστάμενες μηχανές και οι βάρδιες
Ο κ Μιχαήλ εξήγησε ότι πέραν από την ανάγκη αντικατάστασης των πεπαλαιωμένων μηχανών, στόχος είναι και αύξηση του εξοπλισμού, ώστε να μειωθούν οι βάρδιες αιμοδιάλυσης και οι ασθενείς να έχουν φυσιολογικό πρόγραμμα. Για παράδειγμα, όπως είπε, «υπάρχει ανάγκη για 70 μηχανές στη Λευκωσία ώστε να γίνονται 2 βάρδιες ημερησίως για τους 229 ασθενείς, κάτι που ζητήσαμε ως ΠΟΝ από το 2014. Ο υφιστάμενος αριθμός των μηχανών αιμοκάθαρσης στη Λευκωσία σήμερα είναι 31 (18 στη μεγάλη μονάδα αιμοκάθαρσης για 175 ασθενείς, 9 στη μικρή αιμοκάθαρση του νεφρολογικού θαλάμου για 41 ασθενείς και ακόμη 4 μηχανές στον νεφρολογικό θάλαμο για 13 χρόνιους ασθενείς) με 4 βάρδιες ημερησίως, ενώ με την εγκατάσταση των νέων μηχανών (120 στον αριθμό παγκύπρια), οι μηχανές για τη Λευκωσία θα αριθμούν τις 49 (40 στη νέα μονάδα, συν 9 στη μικρή αιμοκάθαρση στον νεφρολογικό θάλαμο), κάτι που δεν καλύπτει τις σημερινές ανάγκες. Επειδή τελικά οι 40 νέες μηχανές δεν θα κάλυπταν τις σημερινές ανάγκες, αναγκαστικά θα παραμείνει σε λειτουργία και η μικρή αιμοκάθαρση με τις εννέα μηχανές για ενίσχυση».
«Πέραν από τους 229 αιμοκαρούμενους στη Λευκωσία, προκύπτουν και άλλα περιστατικά, είτε με υφιστάμενους ασθενείς, είτε με έκτακτους, είτε με ασθενείς από άλλες πόλεις που επισκέπτονται το Νοσ. Λευκωσίας για άλλα προβλήματα υγείας. Στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, γίνονται 2 βάρδιες και είναι σε θέση να εξυπηρετήσουν και ξένους, ενώ εδώ οι ίδιοι οι κύπριοι ασθενείς, δυσκολεύονται να κάνουν διακοπές στον τόπο τους καθώς καμιά πόλη δεν μπορεί να ανταποκριθεί με επάρκεια», επεσήμανε ο πρόεδρος της ΠΟΝ.
«Ως ΠΟΝ αποδεχθήκαμε την εισήγηση του Υπουργού Υγείας, να αρχίσουμε με τη νέα μονάδα και στη συνέχεια θα γίνονται βελτιωτικές αλλαγές αναλόγως των προβλημάτων που προκύπτουν», κατέληξε ο κ Μιχαήλ.
Να υπενθυμίσουμε εδώ ότι οι ασθενείς που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση παγκύπρια ανέρχονται στους 594. Πιο συγκεκριμένα, στη Λευκωσία, όπως προαναφέρθηκε, υπάρχουν 229 αιμοκαθαρούμενοι (4 βάρδιες/μέρα), στη Λεμεσό 196 (3 βάρδιες/μέρα), στη Λάρνακα 73 (3 βάρδιες/μέρα), στην Πάφο 73 (3 βάρδιες/μέρα) και στο Παραλίμνι 25 (2 βάρδιες/μέρα).
Την ίδια στιγμή, να αναφέρουμε ότι στη διάρκεια διάσκεψης τύπου που πραγματοποίησε η ΠΟΝ τον Δεκέμβριο του 2016, είχε γίνει γνωστό ότι από τις 30 Νοεμβρίου οι υφιστάμενες 90 μηχανές αιμοκάθαρσης, είχαν συμπληρώσει τον χρόνο ζωής τους, δηλαδή τις 45-50 χιλιάδες ώρες εργασίας ή τα δέκα χρόνια.